Η Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου

Στη νότια άκρη του χωριού, σε περίοπτη θέση, υπάρχει η ενοριακή εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου.

Εδώ,οι ιδρυτές του νέου χωριού, γύρω στα 1840, έχτισαν την εκκλησία τους, η οποία ήταν μικρή, αλλά αρκετή να εξυπηρετήσει τους λίγους κατοίκους.Σαν όμως εγκαταστάθηκαν, σταδιακά, κι άλλες οικογένειες, προέκυψε η ανάγκη να χτισουν στα 1904 καινούρια και μεγάλη εκκλησία, η οποία υπάρχει και η οποία ανακαινίζεται και συντηρείται με ιδιαίτερη επιμέλεια.

Για την ανέγερση της εκκλησίας βοήθησαν και οι Ξενιτεμένοι Αηδονιώτες στην Κωνσταντινούπολη. Για ανακαινίσεις, κατασκευή κωδωνοστασίου κλπ. έστειλα χρήματα οι ξενιτεμένοι Αηδονιώτες στην Αμερική, καθώς και πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι διάφορες προσφορές και αφιερώματα.

Στην κύρια είσοδο και πάνω απο το υπέρθυρο γράφει: "1904 ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΜΑΙΟΥ 5"

Αριστερά απο την είσοδο μια εντοιχισμένη μαρμαρόπλακα μας πληροφορεί πως: "Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗ ΔΙΑ ΔΩΡΕΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΗΔΟΝΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗ ΤΗΝ 24 ΑΥΓ.1969 ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΟΣ ΑΙΔΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΝΤΩΝΑ"

Mια άλλη μαρμαρόπλακα εντοιχισμένη στη βόρεια πλευρά μας πληροφορεί πως: "ΔΩΡΗΤΑΙ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡ. ΚΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΓΟΣ ΤΟΥ ΟΛΓΑ 1971"

Τα διάφορα παλιά εκκλησιαστικά βιβλία που υπάρχουν στην εκκλησία, είναι βυζαντινής γραφής εκδόσεως Βενετίας, όπως: Ευαγγέλια των ετών 1791,1818 και νεοτέρων, Πεντηκοστάρια του έτους 1778 και νεοωτέρων και Μηνιαία των ετών 1799,1801,1803,1804 και νεοτέρων.Τα παραπάνω βιβλία μετέφεραν απο την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος και της Ζωοδόχου Πηγής, όταν οι κάτοικοι της ΣΟΡΜΠΑΣ ίδρυσαν το σημερινό χωριό.

Εξωκλήσια

Ένα γύρω το χωριό, σε γραφικές τοποθεσίες, μέσα σε ιερά άλση, με θεόρατες βελανιδιές, υπάρχουν τα παρακάτω εξωκλήσια που με τη στοχαστική τους μοναξιά, είναι σα να συμβολίζουν εκφραστική και ζωντανά όλη την μεγαλειώδη απλότητα και την ανθρώπινη σοφία.

Άγιος Παντελεήμονας

Στην τοποθεσία "Αϊ Παντελεήμονας" βόρεια του χωριού, υπάρχει ομώνυμο εξωκλήσι που χτίστηκε το 1925, πάνω στα ερείπια παλιότερης εκκλησίας, που ήταν η ενοριακή εκκλησία του χωριού ΣΟΡΜΠΑ, προτού εγκατασταθούν οι κάτοικοι του στο σημερινό χωριό, που ήταν και οι ιδρυτές του.Λειτουργείται μια φορά τον χρόνο στις 27 Ιουλίου που τιμάται η μνήμη του Αγίου.

Ζωοδόχου Πηγής

Στην τοποθεσία "Παναγιά", βόρεια του χωριού και λίγο πιο κάτω απο το εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, υπάρχει το εξωκλήσι της ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ, που χτίστηκε το 1936, στα ερείπια παλιότερης εκκλησίας.

Άγιος Χριστόφορος

Στην τοποθεσία "Αί Χριστοφόρο" δυτικά του χωριού,σε περίοπτη θέση υπάρχει ομώνυμο εξωκλήσι. Μια μαρμαρόπλακα εντοιχισμένη αριστερά της θύρας μας πληροφορεί πως "Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΕΚΤΙΣΘΗ ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΛΛΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 1930 ΚΑΙ ΕΠΕΡΑΤΩΘΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ 1955" Το εξωκλήσι λειτουργείται μια φορά τον χρόνο στις 9 Μαίου.Εδώ μέχρι το 1976 γινόταν θρησκευτικό πανηγύρι με κοινό τραπέζι.

Aπόσπασμα απο το βιβλίο: "Τα Αηδόνια και το Δασάκι του Νομού Γρεβενών"