Σύλλογος Αηδονιωτών "Η Ένωσις"

Το 1925 στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε σύλλογος με την επωνυμία «ΕΝΩΣΙΣ ΣΤΙΖΑΧΙΤΩΝ» με σκοπό την κατασκευή κοινωφελών έργων στο χωριό και τη συμπλήρωση ελλείψεων της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, καθώς και του Σχολείου. Ο πόλεμος του 1940 ανέστειλε κάθε δραστηριότητα του Συλλόγου.

Το 1960 επανιδρύθηκε ο παραπάνω σύλλογος με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΗΔΟΝΙΩΤΩΝ Η ΕΝΩΣΗ» και με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη και η σύσφιξη των δεσμών των μελών του, η πολιτιστική και κοινωνική επαφή των κατοίκων των Αηδονίων και της διασποράς στο εσωτερικό και εξωτερικό. Η προαγωγή των συμφερόντων και η παροχή βοήθειας στην τοπική αυτοδιοίκηση, η εκτέλεση κοινωφελών και εξωραϊστικών έργων. Η διατήρηση της παραδοσιακής μορφής του χωριού, των εθίμων και παραδόσεων και γενικότερα η άνοδος και η εξύψωση της στάθμης της ζωής της γενέτειράς των.

Ο Σύλλογος μέχρι σήμερα έχει να μας παρουσιάσει μια πλούσια και αξιόλογη δράση. Όλα τα κοινωφελή και εξωραϊστικά έργα του χωριού φέρουν έντονη τη σφραγίδα της προσφοράς του Συλλόγου όπως:

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Συνέδραμε με σημαντικά χρηματικά ποσά στη συντήρηση της Εκκλησίας, στην περίφραξη του εκκλησιαστικού χώρου, στον εμπλουτισμό της εκκλησίας με πολυελαίους, ιερά σκεύη, βιβλία κλπ. Συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση και προετοιμασία της επίσκεψης της Α.Π του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου A’ στο χωριό την 28η Μαϊου 1999 στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αοιδίμου Μητροπολίτη Σάρδεων Μάξιμου. Ο Μητροπολίτης Μάξιμος, κατά κόσμον Σωτήριος Τσαούσης και μετέπειτα Χριστόπουλος κατάγονταν από το χωριό. Κατασκεύασε εξωραϊστικά έργα στα εξωκλήσια του χωριού.

ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Αγόρασε από τον Ανδρέα Παπανικολάου γειτονικό οικόπεδο για την επέκταση του σχολικού κήπου. Περιέφραξε, περιστοίχισε ολόκληρο τον σχολικό χώρο. Κατασκεύασε αφοδευτήρια. Πλούτισε το σχολείο με εποπτικά μέσα διδασκαλίας, βιβλία και γραφική ύλη. Μετά το 1976 όταν το σχολείο έπαυσε να λειτουργεί σαν διδακτικός χώρος, το μετέτρεψε σε ένα μικρό «Πνευματικό Κέντρο» δημιουργώντας βιβλιοθήκη και τοποθετώντας τραπέζι επιτραπέζιας αντισφαίρισης, καθώς και διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια.

ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ,: Συνέδραμε οικονομικά και με προσωπική εργασία των μελών του στην διαμόρφωση της πλατείας του χωριού. Εκτός από το Ταμείο του συλλόγου τα μέλη προσέφεραν και έκτακτα χρηματικά ποσά. Κάθε Σαββατοκύριακο πολλά από τα μέλη μετέβαιναν από τη Θεσσαλονίκη στα Αηδόνια ώστε να προσφέρουν με διάθεση και ευχαρίστηση και την προσωπική τους εργασία. Συνέδραμε στην κατασκευή των πεζοδρομίων της πλατείας, στο φωτισμό και στην τοποθέτηση δοχείων απορριμμάτων και καθισμάτων (παγκάκια). Επίσης, αγόρασε από την Ευγενία Μπέζαρη Δημητρακοπούλου οικόπεδο παρακείμενο στην αυλή του σχολείου, στο οποίο κατασκευάστηκε το γήπεδο της καλαθόσφαιρας, ανάπλασε και ανακατασκεύασε ολόκληρο το πάρκο της παιδικής χαράς με την τοποθέτηση νέων οργάνων-παιχνιδιών, καθώς και με φύτευση νέων δένδρων. Έστησε την προτομή του οπλαρχηγού Αθανασίου Μπρούφα στον προαύλιο χώρο του Σχολείου.

Φρόντισε και συνέδραμε οικονομικά, με σοβαρό χρηματικό ποσό, στην κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου και στην αγορά αθλητικών ειδών. Αγόρασε και κατασκεύασε πλησίον του κοινοτικού καταστήματος παραδοσιακό πετρόχτιστο κιόσκι με φούρνο, ψησταριά και τζάκι.

Tέλος, ο Σύλλογος πραγματοποίησε και πραγματοποιεί διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες και φροντίζει στη διατήρηση των εθίμων, παραδόσεων και στην έρευνα της ιστορικής πορείας του χωριού.